امکانات و تسهیلات پوهنځی
خدمات آموزشی
دیپارتمنت معالجوی ، در برنامههای علمی خود خدمات آموزشی طبی را براساس معیارات ملی برای محصلان ارائه میدارد. نصاب تحصیلی، تکمیل هفتههای درسی، توجه به کیفیت تدریس، برگزاری برنامههای ارتقای ظرفیت، ایجاد تسهیلات آموزشی مورد نیاز و توجه به مهارتهای محصلان و فارغان مهمترین این خدمات میباشد.
تدریس
برنامة تدریس موضوعاتی از قبیل چگونهگی نصاب و مفردات درسی، میزان توانایی استادان و خدمات کامپس را در بر میگیرد. در حال حاضر، نصاب و مفردات درسی طب معالجوی ، دارای نصاب تأییدشده میباشد.
برای تدریس نصاب موجود ، از استادان ورزیدهی دایمی و قراردادی استفاده میشود. توجه به کارهای عملی و مهارتافزایی عملی در محصلان از موضوعات مهم برای پوهنحی میباشد. موجودیت لابراتوارها، کتابخانهها، شفاخانه کادری و عقد قرارداد با شفاخانهها و کلینیکها برای پیشبرد دروس عملی برای تطبیق این امر صورت میپذیرد.
جهت تطبیق کامل نصاب تحصیلی، هفتههای درسی در پوهنحی تکمیل گردیده و از تطبیق نصاب به صورت کامل توسط استادان، در هر سمستر دوبار ارزیابی صورت میگیرد. ارزیابی توسط کمیتهی نصاب پوهنحی و پوهنتون به همکاری استادان رهنمای صنوف و نمایندهگان محصلان صورت میپذیرد و در صورت نیاز صنوف جبرانی برگزار میگردد.
علاوتاَ، ارزیابی از جانب کمیتهی مرکزی تضمین کیفیت، به صورت الکترونیکی از طریق پورتال محصلان نیز صورت میگیرد. میزان رضایت محصلان از کیفیت تدریس بدین ترتیب بررسی میشود و برای حل مشکلات، برنامههای ارتقای ظرفیت برای استادان دایر میگردد. برگزاری دورههای تخصصی OBE ، SCL و نیوروبیولوژی توانسته تا حد زیادی کیفیت خدمات تدریسی پوهنحی را ارتقا دهد؛ با وجود این هم کیفیت تدریس تنها به فکتورهای داخلی پوهنحی وابسته نیست. سطح پایین تعلیمی فارغان مکاتب در حوزههای درسی، خود عامل بزرگی در راه ارتقای کیفیت تدریس در پوهنحی میباشد.
برگزاری دورههای آموزشی
توجه به نیازهای محصلان، استادان و کارمندان باعث افزایش روحیهی کاری و در نتیجه بهبود مهارتها میگردد. مهارتافزایی در افزایش روحیهی کاری و بالا بردن بهرهوری نقش به سزایی دارد. پوهنتون غالب با درک این اهمیت، دورههای آموزشی تخصصی و حرفهیی را از طریق استادان، افراد متخصص و ویبینارهای بیرون مرزی دایر مینماید.
دسترسی به منابع آموزشی متنوع و معتبر
دیپارتمنت معالجوی زمینهی دسترسی به منابع آموزشی را از طریق کتابخانههای فیزیکی، آنلاین و اپلیکیشن مریض مجازی سازمان کمکهای صحی کانادا (Cyber Patient) به وجود آورده است. کتابخانههای تخصصی دیپارتمنت معالجوی ، تا حد زیادی کتب مورد نیاز را دارد و دارای داتابیس نسبتاً منظم میباشند؛ اما در قسمت منابع آنلاین، دیپارتمنت معالجوی بیشتر متکی به منابع باز یا رایگان میباشد و تاکنون عضویت نهادهای دارندهی منابع معتبر جهانی را ندارد.
ایجاد فضاهای یادگیری مناسب
براساس معیارات تعریفشده از جانب وزارت تحصیلات عالی، دیپارتمنت معالجوی فضای مناسب یادگیری را برای محصلان ایجاد نموده است. اتاقهای درسی مجهز با پروجکتور یا ال سیدی، چوکی محصلان، میز خطابه، تختهی سفید، سالون کنفرانسها، لابراتوارها، شفاخانهی معالجهوی، کتابخانهاختصاصی، کمپیوترلب، فضای سبز و… فضای مناسب را برای یادگیری فراهم نموده است.
ترویج فعالیتهای تحقیقی و نوآوری
فعالیتهای تحقیقی و نوآورانه در عرصه طبابت اهمیت زیادی برای دیپارتمنت معالجوی داشته وطی برنامه های تحقیقی سعی میشود تا چالش های صحی جامعه مورد شناسایی قرار گرفته و راهحلهای علمی برای آنها دریافت گردد.
فعالیتهای فرهنگی
فعالیتهای فرهنگی دیپارتمنت معالجوی شامل مجموعهای از گامهای عملیاتی و برنامههایی میباشد که به ترویج فرهنگ اسلامی ملی و فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی پوهنتونی و جوامع محلی کمک میکند. این فعالیتها بهعنوان بخشی از مأموریت و اهداف دیپارتمنت معالجوی در حوزههای فرهنگی و اجتماعی در نظر گرفته میشوند. برخی از فعالیتهای فرهنگی دیپارتمنت معالجوی عبارتند از:
- برگزاری برنامههای مناسبتی ملّی؛
- برگزاری نمایشگاههای علمی ؛
- برگزاری هفتههای فرهنگی؛
- برگزاری محافل تقدیر از محصلان، فارغان و استادان؛
- فعالیتهای اجتماعی داوطلبانه؛ مانند نهالشانی، پاکسازی محیط زیست و غیره.
وجوه تمایز دیپارتمنت معالجوی
وجوه تمایز یک دیبارتمنت به ویژگیها، خصوصیات و عواملی اشاره دارد که آن را از دیگر پوهنحی ها متمایز میسازد. این ویژگیها میتوانند به شیوههای مختلفی در محیط آموزشی، تحقیقاتی، اجتماعی و فرهنگی نمایان شوند. برخی از وجوه تمایز دیپارتمنت معالجوی عبارتند از:
محیط آموزشی
در دیپارتمنت معالجوی محیط آموزشی به گونة شاگردمحور طراحی گردیده که امکان تعامل محصل با حل علمی مسائل سرلوحهی این محیط میباشد؛ بنابراین، در دورههای آموزشی، شناسایی عملیهی فراگیری درک مسائل و نحوهی برخورد با آنها با استفاده از ابزارهای علمی به گونهی همزمان و توأمان صورت میگیرد.
استادان
در دیپارتمنت معالجوی از استادانی استفاد میشود که ضمن تسلط به مبانی علمی و الگوهای تدریس، تجربه و مهارت کافی درکاربرد آن موضوعات دارند؛ بنابرین با آگاهی کامل از موضوعات شغلی با موضوعات مورد تدریس، کاربرد عملی مفاهم تیوریکی را به محصلان عرضه میکنند. این استادان علاوه بر تواناییهای تخصصی در رشتهی مورد نظر، مهارتهای تدریس موضوعات علمی را دارا بوده یا اینکه فرامیگیرند.
محصلان
طبق قوانین ومقررات تحصیلات عالی، دیپارتمنت معالجوی را کسانی تشکیل میدهند که بعد از گذراندن موفقانة امتحان کانکور در یک رشتة خاص داوطلب آموزش میشوند. محصلان درطول دوران تحصیل ، علاوه بر دانش و تخصص، مهارتهای کاربردی دانش مذکور را نیز فرا میگیرند.
بازار کار
دیپارتمنت معالجوی در طرح و اجرای برنامههای آموزشی خویش به متقاضیان و بازار کار توجه جدی مبذول میدارد؛ بنابراین برنامههای درسی پوهنحی طب معالجوی براساس نیازهای واقعی موجود در جامعه طرح و اجرا میگردد؛ و باتوجه به تغییرات تکنالوژیکی همواره مورد بازنگری قرار میگیرد. پیشنهادات متقاضیان کار در امر اصلاح و بهبود پروگرام درسی و آموزشی باارزش تلقی میگردد.
برنامههای درسی
بهطور کلی نصابها و مفردات درسی دیپارتمنت معالجوی شامل مطالعه و فعالیتهایی است که محصل در داخل پوهنحی و بیرون از آن انجام داده دانش و مهارتهای لازم را کسب مینماید؛ به عبارت دیگر، نصاب درسی را میتوان مجموعهیی از آنچه باید آموخته شود دانست؛ به راین اساس، مفردات درسی و محتوای نصاب درسی باید به صورت علمی طرحریزی شده و مورد بازنگری منطقی قرار گیرند و با نظارت به اجرا درآیند.